Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Varázspálca díjátadó esemény

Köszönjük a jelölést Marci szüleinek, hogy méltónak érzik az Óvoda, Reni és a dolgozók hozzáállását!

Hoffmannè Reni pedagógiai asszisztensünk 3. alkalommal lett Varázspálca tulajdonos, ezúton is köszönjük áldozatos munkáját!

Óvodánkat ebben az évben jelölték Marci szülei és abban a megtiszteltetésben lett részünk, hogy a kisfilm Marci, Reni és a Magocskák Óvodáról szól!

Hálásan köszönjük!

Hírek, események

Földnapi virágültetés az óvodában!

Hálásak vagyunk a szülői közösségünknek a Föld napi virágültetésért!  Gyönyörű dolgokat tudunk közösen létrehozni.

Nagyon örültünk, hogy sokan eljöttek, hogy segítsenek megvalósítani a fűszerkertünket, a lepkebarát kertünket, a ribizli- és málna ligetünket, és a kerítés melletti virágsorunkat. Szorgos kicsi és nagy kezek ültették a virágokat és palántákat, locsoltak, és gondoskodtak róluk.

Köszönjük a családok és az óvodai dolgozók aktív részvételét! Együttműködésünknek köszönhetően egy gyönyörű és élhetőbb környezetet teremtettünk.

Ez a virágoskert nemcsak szebbé teszi óvodánk udvarát. Megvalósításával  a gyerekek megismerkedhetnek a növények gondozásával, a természet védelmének fontosságával, és megtanulhatják értékelni a közös munkát.

Bízunk benne, hogy a virágoskert sok örömet fog okozni a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, és emlékeztetni fog minket arra, hogy felelősséggel kell bánnunk a Földünkkel.

Köszönjük mindenkinek a részvételt!

Pillanatképek

Környezettudatos nevelés a legkisebbeknek: „Zöld Óvoda” lett az Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde


A Zöld Óvoda cím története
Intézményünk idén, első alkalommal elnyerte a Zöld Óvoda címet.
Az elmúlt években folyamatosan fejlesztettük szakmai gyakorlatunkat, szemléletünket, tudásunkat a környezettudatos nevelés megvalósítása érdekében. 2020-ban elnyertük a „Biztonságos Óvoda”, 2021-ben pedig a „Madárbarát Óvoda” címet. A „Zöld Óvoda” cím a kitartó odaadó munkának és a környezetvédelem iránti elkötelezettségnek a megkoronázása.

Kiemelt cél a környezettudatosság és a természetközeliség
Óvodánkban a mindennapi nevelési tevékenységek során kiemelt szerepet kap a természetközeliség, a környezettudatosság, energiatakarékosság, újrahasznosítás és a
fenntarthatóság is. Ennek tükrében az óvoda udvarán számos kezdeményezés található. Megvalósítottuk az óvodakertet, melyben magaságyás, eper-, málna-, ribizli és levendulaliget, valamint komposztálók kerültek kialakításra, ezzel segítve a gyermekek közvetlen tapasztalatszerzését.

Éves programok a fenntarthatóság jegyében
A környezettudatosság és a természetközeliség jegyében számos programot szervezünk, mint például: az Autómentes Világnap, a Víz Világnap, Hulladékcsökkentési hét, Madarak és fák napja, a Föld Napja. Az idei évben a Föld napja témahetünkön hagyományosan megszerveztük a "Föld flash mob-ot", az „Oviszépítés” családi délelőttöt, valamint a Föld napi növényültetést, ahol a gyermekek és a szülők aktív részvételével fűszer, -és lepkebarát kertet alakítottunk ki.

Az óvoda vezetősége, munkatársai, Alapítványunk és a szülők együttműködésével az Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde továbbra is elkötelezett a környezettudatos nevelés és a fenntarthatóság elvei mellett, hogy a jövő generációi számára is élhető környezetet teremtsenek. A Zöld Óvoda cím megszerzése újabb mérföldkő az intézmény életében, és további motivációt ad a környezettudatos szemléletmód erősítéséhez.

Karácsony Szilvia
Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde

Föld flash mob"Az angyalok közöttünk járnak? - A diabetesz és elfogadás az Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsődében

Óvodánkban különleges napot éltek meg a gyerekek, a szülők és az intézmény dolgozói. A Szurikáta Alapítvány a Diabeteszes Gyermekekért bemutató filmet forgatott a cukorbeteg gyermek gondozásáról és integrációjáról. A csoportjában lévő kicsiket elkísérték a napjukon. Interjúk készültek a vezetővel, az óvónőkkel, a diabeteszes gyermek szüleivel, a gyerekekkel és az idén harmadjára díjazott pedagógiai asszisztenssel. Körvonalazva az óvodai befogadás fontosságát és a diabetesz kezelésének hétköznapi gyakorlatát.


„Nem kezeljük ezt annyira különleges dolognak. Ő is azt érezze, hogy ugyanolyan hétköznapi gyerek ebben az óvodában. Ugyanúgy lehetnek csínjei, kicsit több figyelem kell.” – mondta Hoffman Attiláné (Reni néni) – Pedagógiai asszisztens mintegy végszónak a 2024.04.14-i pénteki forgatáskor. Hangsúlyozta, hogy a gyermeket nem szabad másként kezelni. Az elfogadás, rugalmasság és odafigyelés a kulcsfontosságúak, hogy a gyermek ugyanolyan élményeket élhessen át, mint társai. Nyitottnak kell lenni. Meg kell teremteni a kapcsolatot a gyermekkel. Szoros együttműködés, bizalomra épülő kapcsolat szükséges az Intézmény, a szülők, és a gondozó között.

A Beckerné Sabján Ottilia főigazgató, kiemelte az intézmény és a szülők közötti szoros együttműködés jelentőségét, amely segít abban, hogy a gyermek teljes értékűen részt vehessen az óvodai életben. Az interjúban kérdésként felmerült, miként lehet ezt az érzékenységet átadni a többi gyermeknek. A válasz az volt, hogy az elfogadás és a kommunikáció kulcsfontosságúak. Elmondta, hogy fontos az egész intézmény, a csoportban dolgozók odafigyelése. Nekik is tudniuk kell a diabeteszes gyermek ellátásával járó protokollt, több munkatárs is elvégezte a Diabmentor képzést.

Arra kérdésre, hogy milyen érzés, amikor megtudja egy vezető, hogy jön egy diabeteszes gyermek, ezt a választ adta: 
„Amikor a gyermek megérkezett még csak három éves volt. Igyekeztem minél hamarabb megoldást találni, hogy neki ugyanolyan mindennapjai legyenek, mint a többieknek. Ezért a fenntartótól segítséget kértem, hogy biztosítsanak nekünk egy négy órás pedagógiai asszisztenst, aki kizárólag csak vele foglalkozik."

Válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen módon lehet a többi gyermekkel elfogadtatni, hogy ő más, hogy pumpája van:
„El kell mondani a gyerekeknek, hogy van egy egészségügyi állapota, amit nem lehet meggyógyítani. Hogy ezzel él mindennap és mi hogyan tudunk ebben segíteni. Az óvodás gyermekekkel könnyebb az érzékenyítés, mint a nagyobbakkal. Meséket olvastunk nekik, beszélgettünk velük nagyon sokat. Megmutatták az óvónénik, és Reni is, hogy hogyan működik a pumpa. Mivel több ételallergiás gyermekünk is van, így nem okoz problémát, hogy vannak olyanok, akik mást esznek, mint a többiek. A csoportban a gyermekek nagyon segítőkészek, partnerek. Ha csipog a pumpa, szólnak a felnőtteknek.”

Végül megkérdezték, hogy mit tanácsol egy olyan vezetőnek, aki most szembesül azzal, hogy diabeteszes egy gyermek, meddig tart az az érzés, amíg az ember fél, és hogy lehet ezen túllépni.
„Bíztam a kollégákban, bíztam abban a személyben, akit felvettem mellé. Szülőkkel tartani kell a kapcsolatot. Megkeresni az együttműködés lehetőségeit. Legyenek nagyon nyitottak, problémamegoldó módon viszonyuljanak ehhez a helyzethez. Több feladat, több odafigyelés kell, de ettől ő még ugyanolyan gyermek, mint az összes többi."

A  pedagógusok részéről is fontos az elfogadás és az érzékenyítés a gyerekek körében. A pumpa használatának bemutatásával, cukorbetegségről szóló mesékkel és beszélgetésekkel közelítették meg, hogy a gyerekek könnyebben elfogadják a különbségeket.

A Szurikáta Alapítvány a Diabeteszes Gyermekekért idén, május 11-én, harmadik alkalommal adja át a „Varázspálca díj – Eisberg. Elbűvölő frissesség” elnevezésű elismerését. Száz olyan pedagógus részesül benne, akik példaértékűen segítik a gondjaikra bízott cukorbetegek gyermekeket bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, sportegyesületeben, zeneiskolában. A díjátadó ünnepségen az elismerésben részesült pedagógusokon kívül minden évben bemutatnak egy Intézményt is, amit méltónak tartanak arra, hogy országos példát mutasson.

Az Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde intézményi elismerése, valamint az idei évben harmadszor díjazott Hoffmann Attiláné (Reni néni), pedagógusok és segítők munkája kiemelkedő példa az óvodai befogadás terén. Az Alapítvány által végzett munka és az érintettek elkötelezettsége hozzájárul ahhoz, hogy a cukorbeteg gyermekeknek is lehetőségük legyen teljes értékű életet élni és részt venni a közösségi életben.

 
Karácsony Szilvia
Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde

 

Pillanatképek

Büszkén vettünk részt a Happy-héten!

Az Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde örömmel csatlakozott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által szervezett Happy-hét 2024 eseményhez, melynek célja a vízfogyasztás népszerűsítése a gyermekek körében.
A 2024. március 18-22. között zajló program során óvodásaink játékos formában ismerkedtek meg a víz fontosságával és a vízivás örömeivel.

A víz fogyasztása kiemelkedően fontos már a kisgyermekkorban is. A megfelelő hidratáltság hozzájárul a koncentrációs képességhez, az emésztéshez, a hőháztartás egyensúlyban tartásához, sőt, a hangulatunkra is pozitív hatással van.

Óvodánk kiemelt figyelmet fordít a gyermekek vízfogyasztási szokásainak fejlesztésére.

A programsorozat nagy sikert aratott óvodásaink körében. A játékos foglalkozások során a gyerekek nemcsak a vízivás fontosságáról tanultak, de örömmel töltötték el a közös játékot is. Óvodánk elkötelezett a gyermekek egészséges életmódjának megalapozása mellett, és a jövőben is igyekszünk változatos programokkal népszerűsíteni a vízivást a kicsik körében.
Kedves Szülők!

Szeretettel várjuk a leendő óvodásokat és szüleiket!

Kérjük, szíveskedjenek REGISZTRÁLNI az eseményre.
Kedves Szülők!


Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a mindennapjaink szerves része legyen környezetünk megóvása, fenntarthatóság elvének, módszereinek átadása a gyermekek számára.  

Hulladék újrahasznosítás során szebbnél szebb tárgyak születnek a pici kezek által. Tolltartók, tasakok, tároló dobozok, bábok, játékot, és sorolhatnám a végtelenségig. Biztos vagyok benne, hogy gyermekeik csillogó szemmel mesélik az alkotás örömét, és mutatják büszkén az elkészült alkotásaikat.

Kalendáriumi kiadványunk februári számában már olvashatták Margaréta csoportunk sikerét.
Huszonöt óvodai csoport közül harmadik helyezett lett a Humusz Szövetség és a Galgamenti Népfőiskola „A komposzt érték!” pályázatán.

Az alkotók örömmel vették át nyereményüket és a megérdemelt oklevelet.

Elmondhatjuk, egy nagyon sokoldalú és mozgalmas időszakon vagyunk túl, ahol a gyerekekkel együtt megtanulhattuk a komposztálás alapjait és rendkívüli fontosságát.

Büszkék vagyunk rájuk és köszönjük az óvodapedagógusok munkáját!

Beckerné Sabján Ottilia Klára
Főigazgató
magocskak csaladi farsang

Magocskák Családi Farsang

Ne feledjétek, 2024. február 9-én pénteken 16 és 18 óra között szeretettel várunk mindenkit a Magocskák Családi Farsangon, a Pannóniában.

A belépő egy kis tálca sütemény, szendvics a büféasztalra.

Amivel készülünk:
Arcfestés, kézműveskedés, fotósarok profi fotóssal, a legkisebbeknek játszósarok.

Tánci-Manci játékos, táncos gyerekbulija reméljük fokozza majd a hangulatot, amit tombolasorsolással koronázunk majd meg.

A tombola felajánlásokat szerdáig (február 7.) fogadják a csoportok dolgozói, az eddigi felajánlásokat nagyon köszönjük!

Bújjatok jelmezbe és zárjuk együtt vidáman a farsang hetét!

A Magocskák Alapítvány önkéntesei

2023. október 02.

A Zene Világnapja Ünnepe Óvodánkban: Az Egység és Öröm Pillanatai
Az október 1-jei Zene Világnapja minden évben egy különleges alkalom, amikor a zene erejét és szépségét ünnepeljük világszerte. Óvodánk az idei évben is csatlakozott az ünnepléshez, és egy felejthetetlen napot szerveztünk a gyermekeknek.
A nap során számos izgalmas dolog történt. A Magocskák kórus közösen énekelt a gyermekekkel. Egymás után szóltak a kedvenc dalok, és a gyerekek boldogan énekelték őket, még a legkisebbek is hangosan csatlakoztak.
De nemcsak az éneklés volt a program része, hiszen a pacsirta hangokat gitár húrok pendülése is kísérte. Bebizonyítva a zene varázsát, a gyerekeket táncra perdítve. A Magocskák kórus a furulyaszó mágikus varázslattával korhű ruhákba öltözve, a múltba repítettek minket és a muzsika csodálatos hangja megtöltötte a környéket.
Az esemény egyik fénypontja a különleges vendégeink voltak. Régi óvodásaink, Dózsa Emese és Puspán Elena, akik nosztalgikus-érzésekkel tértek vissza hozzánk. Hegedűjátékuk a szellők szárnyán messzire repítette a zene erejét, és örömét, elbűvölve kicsiket, nagyokat. Köszönjük Emesének és Elenának, hogy visszajöttek hozzánk, hogy az óvodásokkal és az óvónőkkel együtt megünnepeljék a zenét és a közösséget.

Az óvoda udvara tele volt boldogsággal és összetartással, különleges hellyé változtatva. Az ünneplés felejthetetlen pillanatokat hozott mindannyiunk életébe. Megértettük, hogy a dallam összeköthet minket, és a közös zenélés, éneklés, és tánc öröme az egység és összetartozás érzését hozza el.
Az óvodai Zene Világnapja egy emlékezetes esemény volt, amely sokáig velünk marad.
Ünnepeljünk együtt a Zene Világnapját, és legyünk hálásak a zenének, ami életünk egyik legszebb ajándéka!
 

2023. szeptember 30.

Az Almádi Magocskák Óvoda őszi szépítése
Az összetartásnak köszönhetően elmondható, hogy hagyománnyá vált az udvarunk "szépítése".
Idén ősszel egy családi nap keretében a szorgos kicsi és nagy kezeknek köszönhetően két magaságyással bővült a Magocskák kiskert. Virághagymákat és virágokat ültettünk, melyeket tavasszal zöldségek és gyümölcsök váltanak fel.  Gyomláltunk és közben nagyon jól éreztük magunkat.
Hálásan köszönjünk a sok segítő kezet, aki nélkül mindez nem valósulhatott volna meg!
Örök hálánk Boros Laci bácsi minden segítségéért, instrukciójáért és az alapanyagok beszerzéséért.
Továbbá köszönjük az adományokat, az adójuk 1%-ának felajánlását, ami lehetőséget adott mindezek megvalósítására. 
Az öt ágyásnak mostantól őrzői is vannak: a mókás madárijesztők Nemes Éva keze munkáját dicsérik.
 

2023. szeptember 29.

A Magyar Népmese Napja - Kézműves családi délután az Intézmény Bölcsődéjében
 A Magyar Népmese Napja alkalmából szeptember 29-én Bölcsődénk izgalmas és kreatív családi délutánt szervezett a kicsik és szüleik számára. Az esemény célja az volt, hogy megünnepeljük a magyar népmesék gazdag kincsét és a kézművesség varázslatos világát.
Az eredmény? Egy lenyűgöző nap, ahol a gyerekek kézügyességüket csillogtathatták, és közösen alkottak. A délután a kreativitás és a mesék jegyében telt. Az intézmény különböző pontjain felállítottunk egy kis kézműves foglalkozást, ahol az apróságok és a szülők egyaránt részt vehettek. Az asztalokon rengeteg anyag és eszköz várt mindenkit: papírok, színes ceruzák, ollók, ragasztók és természetesen mesékből ismert alakok, termények.
A nap végére boldog és elégedett arcokkal tértünk haza, és az Intézményünk Bölcsődéjében egy olyan élménnyel gazdagodtunk, amely összehozta a közösségünket és megünnepelte a magyar népmesék szépségét.

 

2023. szeptember 28.

A Magyar Népmese Napja - Magocskák Társulat: Mumus  
Mint minden évben, idén is elérkezett a Magyar népmese napja, ami különleges alkalom az ovisoknak és a felnőtteknek egyaránt. Az idei év meglepetése a Magocskák Társulat által színpadra állított Mumus című előadás volt, ami felejthetetlenné tette ezt a napot. Egy mágikus és mókás világba repítették a közönséget, vicces jelmezekbe bújtak, és egy fergeteges előadást nyújtottak, amelyben humor, kreativitás és varázslat keveredett. Fantasztikusan alakították a karaktereket, és a közönség könnyekig nevetett az előadás alatt.
Látható volt, hogy nagy örömmel és szenvedéllyel dolgoztak az előadáson, bebizonyítva, hogy mennyire fontos a népmese és a kultúra ápolása, és hogyan lehet mindezt szórakoztató és élményekkel teli módon megvalósítani. 

Köszönjük a Magocskák Társulatnak ezt a fantasztikus élményt! Reméljük, hogy a jövőben továbbra is elkápráztattok minket újabb és újabb varázslatos előadásokkal.

Emlékezzünk rá, hogy a népmese napja azokról a történetekről szól, amelyek generációk óta szórakoztatnak és tanítanak. A Magocskák Társulat pedig hozzájárult ahhoz, hogy ezek a történetek éljenek és továbbra is örömet szerezzenek minden korosztálynak.
Köszönjük a fantasztikus élményt, és izgatottan várjuk a következő alkalmat!
 

2023. szeptember 22.

Európai Mobilitási Hét 2023 Balatonalmádiban: Fejtörők és Ügyességi Próbatételek
Szeptember 22-én ismét megszervezésre került a csodálatos Európai Mobilitási Hét rendezvény Balatonalmádiban, és Intézményünk büszkén csatlakozott a kezdeményezéshez. Ennek a rendezvénynek – amely minden évben Európa-szerte zajlik –, célja a fenntartható közlekedés népszerűsítése és a környezettudatosság erősítése. Az idei évben sem maradtunk le erről a fantasztikus lehetőségről, és izgalmas programokkal vártuk a résztvevőket.
Tavalyi évhez hasonlóan idén is megterveztünk egy szórakoztató napot a résztvevők számára. Az esemény középpontjában a gyalogos és kerékpáros közlekedés népszerűsítése állt. A rendezvényen résztvevők különböző korosztályokból érkeztek, így számunkra fontos volt olyan programokat kínálni, amelyek mindenki számára érdekesek és szórakoztatóak.
Az esemény során megadott pontokon olyan fejtörők, feladatok és ügyességi próbatételek várták a résztvevőket, amelyek a közlekedéssel kapcsolatos tudást és kreativitást tesztelték. A kicsik és nagyok egyaránt izgalmas kihívások elé néztek, és nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a játékokba. Minden óvodai csoportunk külön csapatként indult a kalandra, és egy térkép segítségével mentek végig a pályán, keresték meg az állomásokat. A feladatok teljesítése után pecséttel igazolták, hogy az adott ponton teljesítették a kihívásokat. Az akadálypálya végén meglepetés ajándékok várták a lelkes résztvevőket.
Az esemény nemcsak szórakoztató volt, hanem fontos üzenetet is hordozott. Arra ösztönöztük a résztvevőket, hogy gondoljanak a környezetükre, és válasszák a fenntartható közlekedési lehetőségeket mindennapi életük során. A környezettudatosság és a közlekedési ismeretek összekapcsolása lehetővé teszi, hogy mindannyian felelősségteljes és fenntartható döntéseket hozzunk.
Az Európai Mobilitási Hét rendezvény Balatonalmádi változata idén is sikeresen lezajlott, és a résztvevők remekül szórakoztak és tanultak. Reméljük, hogy a jövőben is folytatódik ez a fantasztikus kezdeményezés, és még több emberhez jut el a fenntartható közlekedés fontossága. A rendezvényen való részvételünkkel mi is hozzájárultunk ehhez a nemes célhoz, és büszkék vagyunk rá, hogy lehetőségünk volt szervezőként részt venni az Európai Mobilitási Hét eseményén.
Az idei év ismét bebizonyította, hogy a közlekedés nemcsak egy mindennapi tevékenység, hanem egy olyan terület, ahol kreatívan gondolkodhatunk és fejleszthetjük a környezettudatosságunkat.
 

2023. május

A legszebb tavaszi hónap, a virágos május kezdetének első vasárnapja nem véletlenül lett az édesanyák ünnepe. Ekkor bontja ki díszeit a legtöbb növény, így azoknak legpompásabb virágait választhatjuk és köthetjük az Anyák-napi csokorba. Ugyancsak visszatérnek hozzánk a hűség dalos hangú jelképei, a fecskék, miként visszatérnek a kedves szülői házba a szerető gyermekek, így találóan és kifejezően kapcsolódik egymáshoz a természet megújulása, valamint a családok ünnepe.
Anyák napi Hírmondó
 

2023. március

Ugye vártuk?
No, nem azért, hogy minden napunk programozott legyen, hanem magáért a tavasz eljöveteléért.
Március a meteorológiai évszakváltások szerint az első tavaszi hónap. Ősi magyar nevén Kikelet hava, de a népi kalendáriumban Böjtmás havaként említik.
Március havi Hírmondó
 

Kedves Szülők!


Szeretettel köszöntjük Önöket az új nevelési év kezdetén!
Reméljük a nyár pihenéssel és közös családi élményekkel telt.

Köszönjük, hogy ránk bízzák gyermekeiket!
Intézményünkben a nevelés a gyermekközpontú szemlélet elveit veszi alapul.
Tiszteletben tartjuk minden gyermek személyiségét, biztosítjuk fejlődését, az általunk tudatosan felépített feltétel és lehetőség rendszerben. 
A gyermek a családé, mi megpróbálunk segíteni szakmaiságunkkal a gyermek harmonikus fejlődése érdekében a kölcsönös tisztelet és bizalom szellemiségében együttműködve!


Honlap:   https://www.almadiovoda.hu/
facebook oldal:   https://www.facebook.com/almadiovoda
szülői információs lista: (feliratkozás: a honlap főoldalán található linken keresztül minden szülő saját maga tudja megtenni) 
alapítvány (Magocskák Alapítvány): http://magocskak.hu/,   facebook


 

Kihívás Napja – 2023.06.01.

Sokan vagyunk, akik szeretik a kihívásokat, az erőfeszítést igénylő, komfortzónán kívüli tevékenységeket.
Legalább kicsit kizökkent a mindennapok monotonításából.  És ha ez a tevékenység még játékos is, mindegy mennyi idősek vagyunk, örömmel kapcsolódunk hozzá.
Hiszen lélekben örökké gyermekek maradunk, igaz?

Az 1982-ben Kanadából induló "Kihívás Napja" rendezvény  célja a mozgásra, sportolásra és az egészséges életmódra való ösztönzés. Arról szólt, hogy minden év, május utolsó szerdáján 0 órától 21 óráig hányan végeznek legalább 15 percen keresztül tartó aktív testmozgást. Hamar meghonosodott Európában és szerte a világon. Magyarországon 1991 óta tart a vetélkedés a sporttrófeák elnyeréséért.
Az első Kihívás Napja óta a vetélkedés számos újítással, újdonsággal, a településeken kívül egyéb csoportok, közösségek bevonásával, izgalmas kiegészítő programokkal bővült. Az igazi cél azonban változatlan: sok mozgás, örömteli sportolás, ötletes- színes erőpróbák, közös küzdés, sportjátékkal megvalósuló közösségépítés.


Óvodánk 2023. június 01-én csütörtökön tartotta meg a kihívás napját.

Délelőtt minden csoport lesétált a Balatonalmádi Sportközpontba és közösen sportoltunk.

 

Hírmondó

Kedves Szülők!
 
Óvodánk egy kis újítással szeretne kedveskedni Önöknek.
Terveink szerint minden hónapban 1-2 alkalommal jelentkezünk egy kis ajánlóval. Az
Óvoda éves programtervéhez igazodva minden hónapban másik csoport kalauzolja
Önöket az óvodai élet világába.
Fogadják szeretettel írásainkat!

A közlekedésre neveléssel rendszeresen és folyamatosan foglalkozik Óvodánk a nevelő és oktató munkánk során. Jó kapcsolatot ápolunk a Balatonalmádi Rendőrkapitányság Megelőzési csoportjával is, akik segítségével 2019. óta újra részt veszünk az Ovi-zsaru programban. 
Biztonságos óvoda
2023. február

Február első hetében szinte az egész óvodában a medvék körül forog minden.
Hiszen, ha február 2-án a néphagyomány szerint a medve előjön a barlangjából és meglátja árnyékát, mert napsütéses idő van, akkor visszabújik még téli álmot aludni, hiszen még hideg várható és hosszú lesz a tél. De ha a borús felhők eltakarják a napot és a maci nem látja az árnyékát ez azt jelenti,hogy már lassan vége a télnek.
Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde Hírmondó 2023. február
 
2023. január

Szeretettel köszöntök minden kedves olvasónkat!

Ebben az összefoglalóban a Januárról, a Szilveszteri hagyományokról, azokról a népszokásokról és babonákról, hiedelmekről olvashatnak melyek az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez társulnak. Ezek közül szedtem össze néhányat, melyekhez Kellemes olvasást kívánok!

B.U.É.K!

Hulladékcsökkentési hetek - 2022. november

November második fele a textilek körül forgott az óvodában.

A gyermekek számos anyaggal, technikával, játékkal és az újrahasznosítás megannyi módjával találkozhattak ezekben a napokban. Minden csoport nagyon aktívan, lelkesen és végtelenül kreatívan állt hozzá a témához. A két hetes projektmunkánk három alappillérre épült: hulladékcsökkentés, újrahasználat és újrahasznosítás. Az egész nevelési évet átszövi a környezettudatos szemléletmód és a fenntarthatóságra törekvés óvodánkban, de az évnek ez a szakasza célzottan arról szól, hogy a gyermekek minél több lehetőséggel ismerkedjenek meg, amivel a környezetet védhetik, és váljék természetessé számukra a hulladéktudatosság.

Tekintsék meg kis videónkat:
 

2022. december

Egész évben ezt az időszakot várjuk a legjobban. Minden egyes évszaknak megvan a maga csodálatos ünnepe, de az adventi időszak az egyik legcsodálatosabb esemény.
Ünnepi pillanatok…


2022. november

November elején, Mindenszentek napját, - vagy más néven az üdvözült lelkek emléknapját - a legtöbben családi körben töltik. Szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak. Sokan úgy gondolják a gyertya fénye az örök világosságot jelképezi.
„Novemberben Márton napján…”


2022. október

Nincs óvónő zene nélkül. Az óvodába először becsöppenő, édesanyjától elszakadó gyermeket az óvónő dúdolása, ringatása nyugtatja meg. Nemcsak a figyelmét tereli el, hanem azt is érzi általa a gyermek, hogy jó helyen biztonságban van. A zene „pozitív hatással lesz többek között érzelmi és szociális készségeikre is. Segíti őket érzelmeik hatékonyabb kifejezésében, megnöveli azt az időt, ameddig koncentrálni képesek és az érzelmeik kontrollálásában is segít.”
,,A zene az kell”
 

2022. szeptember

Azt mindnyájan valljuk, hogy mindennapjainkban fontos a mozgás. Viszont egyre kevesebb idő jut rá, meg valljuk be, kifogás is akad bőven. Ezért arra gondoltunk, hogy óvodán kívül, szülőkkel együtt szervezünk egy, a régi szép idők akadályversenyeihez hasonlító játékos kincskeresést, ahol a gyermek, a szülő és a pedagógus együtt töltheti szabadidejének egy kis szeletét, közelebb hozva ezzel a csoportok és az óvoda közösségét. Családi ,,kincskeresés” a Mobilitás hetében.

2022. május

Az Anyák napja a legcsodálatosabb ünnep, amit világszerte ünnepelnek. E napon
köszöntjük édes anyáinkat, megköszönve nekik mindazt a szeretetet és gondoskodást,
amivel születésünk óta elhalmoznak bennünket. Magyarországon május első
vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat.


2022. március

Március a meteorológiai tavasz első hónapja, a tavaszelő, kikelet hava.
„Nem fúj már és nem havaz, itt van, itt van a tavasz.”


 

2022. február
 
A farsang a karácsonyt követő tréfás, mulatságokkal teli időszak, mely vízkereszttől, azaz január hatodikától egészen hamvazószerdáig, azaz a húsvétot megelőző böjt kezdetéig tart. Itt a farsang áll a bál….

Ha február 2-án, a Gyertyaszentelő napján süt a nap, akkor a téli álmából felébredt medve meglátja a saját árnyékát a barlangjából előbújva, visszamegy, azt  gondolván, hogy még sokáig tart a tél. Azonban, ha borult az ég, akkor hamarosan jön a tavasz.  Népszokások, hiedelmek

2022. január

„Egyik legősibb és legértékesebb örökségünk a magyar népmese. A magyar lélek szólal meg benne.” /Wass Albert/  
A Magyar Kultúra Napja.
 

2021. december
Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig tart. A mi Adventünk.
 
 2021. november
A környezettudatosságra nevelés már ebben az életkorban fontos része nemcsak az óvodai, de az otthoni életnek is, hiszen gyermekeinké a jövő és
„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.
 
Föld bolygó hívja a gyerekeket! Hulladékhasznosítás.
 
2021. október
Legyenek-e szabályok a gyermek mindennapjaiban, avagy „teher alatt nő a pálma”
 
 2021. szeptember
 Nagy örömünkre szolgál, hogy a hátunk mögött lévő, megpróbáltatásokkal teli időszak után a 2021/22-es tanévet a megszokott menetrendben indíthattuk el.  
Covidon innen és túl…….
 
 Az európai autómentes naphoz szorosan kapcsolódik az európai mobilitási hét rendezvénysorozata, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek meg. Óvodánk idén is kapcsolódott ehhez a felhíváshoz. Az idei év mottója: "Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében."  
Autómentes nap az óvodában.